De verblijven

Dream Zoo&Co wil met haar verblijven echt het verschil gaan maken. Door een unieke indeling zal elk verblijf een beleving op zich zijn. Niet alleen voor de bezoeker maar ook voor de dieren.

 

Hieronder zullen we een paar unieke kenmerken toelichten:

 

 
Groot

Alle verblijven worden zovel mogelijk zeer ruim opgezet. Het vertegenwoordigd

hun eigen leefomgeving. Daarom zal Dream Zoo&Co qua oppervlakte een van

de grootste dierentuinen van de wereld moeten gaan wordenNatuurlijk

Alle verblijven worden groen en natuurgetrouw ingericht, wanneer men als

bezoeker bovengronds langs de verblijven loopt zal men weinig tot geen bebouwing zien. Wanneer er bovengronds bebouwing aanwezig is zal deze grotendeels weggewerkt zijn en opgaan in de natuurlijke omgeving. Denk hierbij aan daken die schuin lopen en bedekt zijn met groen. De verblijven zullen ook natuurgetrouw aangelegd worden. Dus wanneer een dier in een dicht bos leeft zal getracht worden dit ook zoveel mogelijk in het verblijf terug te laten komen.Ondergronds en bovengronds

​Ondergronds zal er net zoveel te beleven zijn, zo niet meer, dan bovengronds. Via een ingenieus gangenstelsel, zal de bezoeker onder en in de verblijven terecht komen. Ook de nachtverblijven zullen zoveel mogelijk ondergronds wegegwerkt zijn en zijn via het gangenstelsel te bezichtigen zijn.

De ruimtes voor de deelnemende organisaties, die meehelpen met de educatie zullen zowel ondergronds als bovengronds te bereiken zijn. Voorwaarde is wel dat er zo min moelijk gebruik wordt gemaakt van trappen.

In de gangen zullen ramen gesitueerd zijn maar in stukken waar dat niet kan zal er nog steeds van alles te beleven zijn. Niet alleen de informatie van de dieren zal aan bod komen maar ook zal er met behulp van nieuwe vindingen in beeld en/of geluid heel veel te beleven zijn.Waarheidsgetrouw

De verblijven zullen zo veel mogelijk ingericht worden, zoals het ook met het natuurlijke habitat van het dier overeenkomt. Dus komt het dier voor in hoge bomen, dicht oerwoud dan zal het verblijf zo worden ingericht. Hierbij zal de bezoeker altijd op verschillende niveau´s en manieren een kijkje krijgen in het habitat.

 

Geen interactie dier en mens

Dream Zoo&Co zal er voor kiezen om het contact tussen dier en mens wordt zo veel mogelijk weg te nemen. Daar de verblijven groot zijn en een natuurlijk habitat vertegenwoordigen willen we het natuurlijk gedrag van het dier daarmee bevorderen. Wel kan de bezoeker het dier zien. Bijv door glas waarbij de bezoeker het dier wel kan zien maar het dier de bezoeker niet.

Hierbij moet wel een opmerking worden gemaakt dat sommige dieren wel een interactie met de verzorgers krijgen i.v.m. gezondheidsonderzoeken e.d.

 

Dynamische verblijven

Als eerste dierentuin willen wij proberen de verblijven zo dynamisch te maken dat een verblijf niet alleen gedeeld kan worden met andere dieren, maar ook dat de dieren regelmatig naar een ander (buiten) verblijf kunnen. Hierbij willen wij het gedrag van de dieren in de natuur nabootsen. In het wild leven veel dieren ook niet elke dag op het zelfde stukje grond, maar hebben ze morgen weer een ander deel in gebruik.

Door de verblijven zo in te delen dat dieren kunnen ´ruilen´ willen we dit nabootsen. Dus kan het zo maar zijn dat je vandaag de tijgers in een verblijf ziet en morgen (of volgende week) de leeuwen. Zo´n verblijf ruikt anders en ziet er dan ook anders uit zodat de dieren bezig blijven.

 

Recreeren

In sommige verblijven worden hotel of recreatiewoningen verwerkt. Op zo´n manier dat je als bezoeker altijd van de dieren kan genieten. Het is niet mogelijk om contact met de dieren te krijgen, dus komen er geen balkons of dergelijke die uitkijken op de verblijven of over de dierverblijven hanen. De bezoekers kunnnen de dieren wel zien.