Onze filosofie

 

Er was eens een groot man, die zei ´I Have a dream´.

Hij is niet de enige met een droom die waargemaakt moet worden!

 

Mijn naam is Remco Walravens, ik ben een groot liefhebber van dieren, dierentuinen

en het redden van dieren op allerlei mogelijke manieren.

De dierentuinen van tegenwoordig beginnen steeds meer op elkaar te lijken, bezoekers aantallen lopen terug en het welzijn van de dieren lijkt te worden ondergeschoven aan geld wat verdiend kan worden met fokprogramma´s en andere niet dier gerelateerde zaken. Ook lijken sommige dierentuinen steeds meer op pretparken of kinderspeeltuinen. De informatie die over de dieren wordt gegeven wordt steeds minder. En ze zeggen allemaal eigen projecten te ondersteunen maar laten het in het midden hoeveel geld er naar toe gaat en hoe het project verloopt.

Al jaren droom ik ervan om het anders te doen dan de huidige generaties dierentuinen. Ik vind dat er verandering moet komen in het houden van dieren in dierentuinen, verandering in het onderwijzen van de bezoekers, een verandering in de verblijven en altijd open en eerlijk te zijn. Daarom heb ik Dream Zoo&Co bedacht. En waarom klein denken als groot beter is?

Deze website heb ik ontwikkeld om mijn idee aan de wereld toonbaar te maken,  in de hoop dat deze dierentuin ooit werkelijkheid gaat worden. Lees deze site en neem deel want Dream Zoo&Co moet en gaat er komen!

De belangrijkste verandering met de huidige dierentuinen is dat Dream Zoo&Co gaat samenwerken met organisaties die dieren opvangen/redden en zich inzetten voor het behoud van deze diersoort, ook in hun natuurlijke leefomgeving. Deze organisaties krijgen dan ook een belangrijke plek in de dierentuin bij de dieren waar zij voor staan. Denk hierbij aan organisaties die bijv. excotische dieren opvangen (bijv. in Nederland, stichting Alertis, WSPA; Panthera e.d.) maar ook zij die zich inzetten voor het behoud van een diersoort (bijv. WWF, SPOT, e.d.). Ook hun dieren worden dan in Dream Zoo&Co gehouden/opgevangen.

Deze unieke samenwerking moet er voor zorgen dat het publiek beter geinformeert kan worden over het hoe en waarom van het opvangen van het dier. Dream Zoo&Co geeft de organisaties hun publiek en geeft een opvangplek voor de dieren. De organisaties geven het publiek ook voorlichting. 

Een ander verschil is dat Dream Zoo&Co de bezoekers vooral echt wil informeren waarom een dier zo belangrijk is, maar vooral wil ik de bezoekers ook de link geven naar de natuurlijke omgeving van het dier. Bijv door een videowall met live stream/webcam beelden van hun natuurlijk leefgebied. Ook willen we mensen informeren hoe zelf een dier te houden (die niet bij de landelijke wetgeving verbodeen is natuurlijk), om de dieren die ze hebben een zo goed mogelijk leven te geven. Dream Zoo&Co staat er niet voor om mensen bijzondere dieren te laten houden, maar als de landelijke wetgeving die diersoorten toestaat, kunnen wij het dier alleen helpen door goede voorlichting te geven.

 

Het laatste grote verschil met de huidige generaties dierentuinen zijn de verblijven. Deze zijn echt zeer ruim (daarom zal de dierentuin een groot oppervlakte beslaan, wij schatten nu in dat dat een kleine 400 hectare moet worden) en raken het oorspronkelijk territorium van het dier in de vrije natuur. Daarnaast zal de bezoeker doormiddel van een uniek ondergronds en bovengronds stelsel een unieke kijk krijgen in dit territorium. Het contact met de dieren en de mens wordt weggehaald om het natuurlijk gedrag te stimuleren.

 

Het dier in hun oorspronkelijke leefomgeving laten voortbestaan staat bij ons hoog in het vaandel.

 

Onze filosofie:

 

Hieronder staat opgesomd waar wij voor staan:

 • Open en eerlijkheid.

 • Het dier staat centraal.

 • Ruime verblijven.

 • De verblijven komen overeen met het oorspronkelijke habitat.

 • Samenwerken staat centraal.

 • Lage prijzen.

 • Veel activiteiten.

 • uniek ontwerp.

 • we fokken met dieren voor het behoud van de soort en niet expliciet om extra bezoekers te trekken.

 • Het welzijn van het dier is topprioriteit.

 • De Zoo zal ook als opvangcentrum fungeren.

 • De bezoekers moeten positief verrast worden.

 • Voorlichten is een topprioriteit.

 • Uniek alles in een concept, met een Zoo, scholen, recreatie en voorlichting.

 • Minimaal een vast deel van onze inkomsten gaat naar projecten in het natuurlijke habitat van het dier.

 • Energie neutraal.

 • Beginnend zonder budget, zodat de passie en de wil om dieren te helpen centraal staat in plaats van geld.

 

 • Dream Zoo&Co moet niet langer een droom zijn maar moet werkelijkheid worden!